Het zal u niet ontgaan zijn; de opvang van asielzoekers in de Buitenhaven aan de Oosthavenkade. Sinds 5 november worden daar 70 vluchtelingen opgevangen op een schip, omdat de asielzoekerscentra te vol zitten. Afgelopen week bleek uit een openbaar rapport van de gemeente Vlaardingen dat er 13 vluchtelingen door verschillende redenen zijn overgeplaatst. Ook was de oorspronkelijke termijn van 8 weken verlopen. Vandaar dat er gisteren in de Raad werd gedebatteerd over de vraag of het schip wel of niet mocht blijven.

Een lastig thema

Voor de Vlaardingse VVD was dit vraagstuk een lastig thema. Het gaat over de veiligheid van omwonenden, maar ook over het bieden van onderdak aan mensen die het hard nodig hebben.

Inzet van de Vlaardingse VVD

Raadslid Ruben nam het woord in de Raad en sprak over de eisen die de VVD eerder op tafel heeft gelegd; Vlaardingen zou niet hoeven te betalen voor de opvang, de opvang zou voor 8 weken zijn en er zou geen sprake zijn van overlast en misdragingen van de asielzoekers. Ondanks dat aan de eerste eis is voldaan, ligt de boot er nu bijna 3 maanden en hebben er toch meerdere incidenten plaatsgevonden. Na een lang debat heeft de VVD besloten om, samen met andere partijen, de opvang van de asielzoekers buiten Vlaardingen passend plaats te laten vinden.